Dat is wel een beetje duur...

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 11:56

Als je dit blog leest weet je waarschijnlijk dat ik vooral illustreer en kleurplaten maak. Ik kan daar mijn ei in kwijt en het is heerlijk om te doen. Nog mooier vind ik dat mijn werk gewaardeerd wordt, dat ik opdrachten krijg voor naambordjes en familietekeningen, maar ook zakelijke opdrachten zoals gepersonaliseerde kleurplaten. Dat mensen mijn tekeningen cadeau geven, of op hun uitnodiging willen zetten. 

 

Iedere keer als er zo'n opdracht of informatie aanvraag op mijn digitale deurmatje valt, doe ik een vreugdedansje. Voor sommige diensten staan de prijzen op de website, zoals mijn gezinnetjes. Andere diensten zijn afhankelijk van wat de klant wilt. 

 

 

“Dat is wel beetje duur.”, is een opmerking die ik soms terug krijg, of "Het past niet binnen mijn budget." Dat is altijd een baalmomentje. Het zou nu heel logisch lijken om dan de toekomstige klant een ander voorstel te doen en de prijs lager te maken. Inmiddels ben ik zover dat ik weet dat ik dat niet moet doen. Mijn prijzen en voorstellen maak ik niet zo 1,2,3, daar denk ik goed over na. Heel goed! Ik maak berekeningen met het aantal uren werk en de bijhorende licenties. Dus als een toekomstige klant zegt dat ik te duur ben,  zeg ik tegenwoordig tegen mezelf "Dan is het niet mijn klant." 

 

Waarschijnlijk ziet het er heel simpel uit, zo’n kleurplaat, een tekening in het zwart wit of een familietekening. Die schud ik toch zo uit mijn mouw?

 

De 3 tekeningen op de rechter foto zijn de kleurplaat voor Princess geworden. Van de schets tot de daadwerkelijke kleurplaat zit minstens 4 uur, minstens... Op een gegeven moment ben ik gestopt met timen. Dan heb ik al het mailen en zakelijke stuk niet eens meegerekend. (Licentie opstellen, mailcontact, factureren, documenten op de juiste manier maken etc) Dan zit je denk ik wel aan minstens 8 uur werk totaal voor een betaalde kleurplaat in opdracht. 

 

Ik krijg eerst het idee in mijn hoofd, ik maak schetsen en dan teken ik. Niet alles in één keer, maar in diverse lagen. (Makkelijker om iets aan te kunnen passen.) Ondertussen heeft de klant vaak opmerkingen, dus moeten dingen aangepast worden. Andere schoenen, ander motiefje, groter of kleiner etc. Ook moet het er tip top uitzien, dus ben ik veel tijd kwijt met de finishing touch.

 

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die mij weten te vinden en begrijpen hoeveel werk er in zit. Mensen die graag een unieke kleurplaat willen, met liefde gemaakt en hiervoor bereidt zijn te betalen. Een product  waarmee zij zich onderscheiden van de rest. 

 

Dus alsjeblieft, wees een beetje lief voor creatieve ondernemers en bedenk hoeveel tijd er in een soms ogenschijnlijk simpele opdracht zit.  

 

Tot slot: onthoud dat je bij de bakker ook niet verwacht dat hij een bruidstaart maakt voor de prijs van een halfje volkoren.