DIY Waxinelichtjes met strijkkralen

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 20:34

Volgens mij heeft iedereen met kinderen wel ergens een bak vol strijkkralen staan. Grote kans dat je die strijkkralen wel eens hebt willen weg gooien. Heeft je kind net een werkje af, gaat het bij het laatste kraaltje helemaal mis. Het kraaltje in de juiste kleur zit helemaal onder in de bak met kralen en juist dat kraaltje is nodig of de hele bak met duizenden kraaltje gaat door je woonkamer heen… Precies. Herkenbaar!

Gelukkig kun je met die bak vol strijkkralen ook andere dingen maken. Een van die dingen is het combineren met klei. In deze blog laat ik zien hoe je eenvoudig een vrolijk waxinelichthoudertje maakt. Deze activiteit is ook leuk voor jongere kinderen (vanaf peuterleeftijd).

Het waxinelichthoudertje is eenvoudig te maken. Dus ook geschikt om tijdens de aankomende “staycation” te maken.

Wat heb je nodig?

 • Strijkkralen in de mooiste kleuren.
 • Zelfdrogende witte klei (te koop bij diverse winkels zoals de Action, Hema en Bruna)
 • Waxinelichtje
 • Materialen om de tafel te beschermen.

Hoe ga je te werk?

In principe is deze activiteit niet heel ingewikkeld en het is leuk om tussendoor te maken. Afhankelijk van hoe precies en oud je kind is.

 • Voor een waxinelichtje heb je ongeveer de helft van een pakje klei nodig. Dit stuk moet eerst even soepel gekneed worden.
 • Maak een bal en druk deze wat aan. Of maak eens een hartje, vierkant of andere vorm.
 • Druk nu het waxinelichtje in de klei, totdat hij er helemaal in zit. Draai het waxinelichtje zodat er ietsjes meer ruimte omheen komt.
 • Nu kunnen er strijkkralen in geprikt worden. Het mooiste is het als de kralen er helemaal ingeduwd worden.
  Bij jongere kinderen zal het er zomaar ingedrukt worden. Bij oudere kinderen zie je vaak dat ze patroontjes maken en nadenken over de kleur.
 • Als het houdertje aan alle kanten voorzien is van kralen, is het klaar.
 • Nu is het een kwestie van laten drogen. Na een dag, kan het handig zijn om het houdertje om te draaien, zodat de onderkant ook kan drogen. De droogtijd is wel een paar dagen.
 • Als de waxinelichthoudertjes klaar zijn zet ze dan gezellig neer op de tuintafel en geniet van het vrolijke geheel. (Oh ja, waarschijnlijk wordt de klei weer zacht als het nat wordt, dus zet ze binnen neer als je buiten klaar bent)

Als de kralen een beetje uitzoekt, kun je er voor zorgen dat het houdertje niet een kakafonie aan kleuren wordt. Wil je echt binnen een kleurthema blijven, bij de speelgoedwinkel kun je zakjes per kleur kopen. Zo kun je eenvoudig waxinelichthoudertjes maken die passen bij jouw woonkamer of een feest zoals Kerst.

Echte kaarsjes een beetje te eng? Gelukkig zijn er ook lichtjes met een batterijtje.

Als variatie kun je ook wat hogere houdertjes maken.

 

Maak een paar houdertjes en zet ze op een kaarsenplateau of dienblad en maak zo een gezellig tafereeltje om cadeau te geven aan oma.

Ik hoop dat je met deze DIY weer iets leuks weet om te knutselen met je kinderen thuis of in de klas. 

Deze blog is eerder in juni 2020 al verschenen op "The Mommys Diaries"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.