DIY Sleutelhanger Krimpie Dimpie (Vaderdag idee)

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 07:00

Wil je vader op Vaderdag eens leuk verrassen met een persoonlijk cadeautje dit jaar? Maak dan zo’n ontzettend leuke sleutelhanger met Krimpie Dimpie. Waarschijnlijk ken je dat nog van vroeger, maar ook nu nog is het te koop in verschillende winkels, en zeker online.

 

Als je nu denkt: "Krimpie Wat?", een korte uitleg. Krimpie Dimpie lijkt op een soort overtrekpapier. Je kunt hier op tekenen, maar ook iets op overtrekken. Tot nu toe is het niet echt spannend. Het wordt pas spannend als je het in de oven legt. Dan krimpt het en het wordt dikker. Daarna heb je dus jouw tekening in het mini en is het heel hard geworden.

 

Wat heb je nodig?

 • Een portretfoto (bijv de schoolfoto op A5)
 • Krimpie Dimpie (ongeveer A6)
 • Watervaste stift (bijv Sharpies) met een niet te dikke punt.
 • Schaar perforator
 • Oven
 • Bakpapier (2 stukjes)
 • Iets zwaars (zoals een boek)
 • Klein ringetje
 • Sleutelhangerring
 • Eventueel een kwastje of een andere bedel.
 • Sieradentangetje(s) afhankelijk van het soort kleine ringetje

 

Hoe ga je te werk?

1) Leg de Krimpie Dimpie op de foto  en trek de contouren over met de watervaste stift. Daarna trek je de belangrijkste lijnen in het gezicht en van de kleding ook over. Dit kun je met een gewone zwarte watervaste stift doen.  Ik heb Sharpies gebruikt, want heb je in veel vrolijke kleuren, maar het kan eventueel ook met kleurpotlood.

Vind je het leuker dan kun je natuurlijk de afbeelding ook helemaal of deels inkleuren.

In plaats van een foto kun je ook je kind zelf wat laten tekenen. Dan is het ook nog heel persoonlijk en uniek.

 

2) Als de tekening helemaal klaar is, ga je hem uitknippen. Zorg dat je een randje van ongeveer 2 mm wit overhoudt langs de kanten. Boven op het hoofd hou je ook extra ruimte over. Hier komt zo het gaatje te zitten.

 

3) Met een perforator maak je een gaatje boven in het hoofd. Dit lijkt nu een heel groot gat, maar dat komt straks helemaal goed.

 

4) Je legt de Krimpie Dimpie in de voorverwarmde oven op een stukje bakpapier. Hoe warm de oven moet, ligt aan het merk Krimpie Dimpie dat je hebt.

 

5) Als de Krimpie Dimpie in de oven ligt, gaat het kronkelen en krullen. Dit ziet er heel eng uit, maar meestal komt dit goed. Meestal….

TIP: Maak eerst een oefenstukje, zodat je kunt zien hoe het in de oven tekeer gaat.

 

6) Als de Krimpie Dimpie klaar is, zul je merken dat het weer plat is gaan liggen. Dan kun je het uit de oven halen. Leg er dan een stukje bakpapier op en een zwaar boek bijvoorbeeld. Nu weet je zeker dat het plat wordt.  Laat het afkoelen.

 

7) Na een kwartiertje is de Krimpie Dimpie zeker afgekoeld en uitgehard. Nu kun je met  het kleine ringetje de sleutelhangerring en eventuele bedel aan de sleutelhanger vast maken. Je maakt het kleine ringetje een beetje open, en rijgt daar de sleutelhanger, sleutelhangerring en eventuele bedel aan. Daarna sluit je het ringetje weer. Dit gaat het makkelijkste door ringetje niet open te trekken, maar door de ene kant naar links te buigen en de andere naar rechts. Als alles er dan aan zit, buig je het weer terug.

 

8) Nu is je sleutelhanger klaar en kun je hem mooi inpakken en papa op Vaderdag verrassen.

 

Zo’n sleutelhanger kun je natuurlijk ook maken voor de liefste opa of voor een andere gelegenheid zoals de verjaardag van mama.

 

Met Krimpie Dimpie kun je ook andere leuke voorwerpen maken. Wat dacht je van een kettinghanger of oorbellen? Als je eenmaal bezig bent geweest, blijf je er mee bezig. Het is heel eenvoudig.

 

Deze sleutelhanger is ook leuk om te maken op school, dus ben of ken je een leerkracht die nog een idee zoekt voor Vaderdag, bij deze! Want uit de praktijk weet ik dat het voor papa altijd net iets lastiger is om iets te verzinnen.

 

Veel plezier en ik hoop dat er weer een hoop moois wordt gemaakt!

 

Ik heb dit blog geschreven als gastblogger voor  The Mommy Diaries. Daar is dit blog al verschenen op 10-05-2020