Kleurplaat voor IC afdeling ziekenhuis

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 12:00

Als mensen aan een kleurplaat denken, denken ze vaak aan vrolijke afbeeldingen en aan kleuren als gezellig tijdverdrijf. Dat is zeker waar, maar niet het enige. Een kleurplaat leent zich ook goed voor moeilijkere onderwerpen. Zo mocht ik enige tijd geleden al een kleurplaat maken voor Rouwloods over een afscheidsdienst . Enkele weken geleden kwam de vraag van een ZZP IC verpleegkundige of ik ook een kleurplaat kon maken over de IC. Wow weer zo'n moeilijk onderwerp.

Na wat heen en weer mailen hebben we elkaar daarna telefonisch gesproken. Hij legde uit wat hij precies voor ogen had en beantwoordde enkele vragen van mij over de IC en ik legde mijn manier van werken uit. Niet veel later kreeg ik een aantal foto's in mijn mailbox. Foto's van o.a. de apparatuur op een IC kamer. 
Hij wilde een kleurplaat om kinderen (of kleinkinderen of achterkleinkinderen) voor te kunnen bereiden op wat ze zouden zien als ze naar hun dierbare toe mogen. Tevens zou het fijn zijn als deze kleurplaat zou dienen als verwerking achteraf. Ook hier is het doel niet alleen een kleurplaat, maar dient de illustratie juist ook als een praatplaat. 

 

Op de kleurplaat heb ik alle wensen van de opdrachtgever verwerkt. Door het raam zie je nog net een stukje van een ambulance. In de kamer zie je een persoon in bed liggen. Deze persoon is zo getekend dat het een man of vrouw kan zijn, een volwassene of een kind. Zo is het voor kinderen te gebruiken als oma in het ziekenhuis ligt, maar ook als er een broertje op de IC ligt. 
Natuurlijk ontbreken de apparaten niet. Je ziet allerlei slangen, monitoren, infusen en machines. De patient ligt aan de beademing en het is goed zichtbaar dat dit via de mond gaat en met diverse buizen. Tot slot staat er een verpleegkundige naast het bed. Deze is bezig met de patient en praat liefdevol tegen de patient. Om het liefdevolle duidelijk te maken, heb ik hiervoor natuurlijk een hartje gebruikt. 

Wederom vond ik dit in het begin best een lastige opdracht. De foto's waren best wat confronterend. Het was weer een confrontatie met iets wat ik naar vind, namelijk iemand op de IC. Ik moet er namelijk niet aan denken dat ik een dierbare op de IC zou hebben liggen. Niemand wil natuurlijk dat er een geliefde in het ziekenhuis terecht komt. Maar mocht het gebeuren, dan is het heel fijn dat  kinderen kunnen worden voorbereid met een liefdevolle kleurplaat. 

Reactie plaatsen

Reacties

Hannah Brouwers
2 jaar geleden

Beste ...,

Zou ik deze kleurplaat in groot formaat kunnen krijgen voor op onze IC?
Ik ben bezig met het vernieuwen van de opvang/begeleiding van kinderen die op bezoek komen op onze IC in het Máxima MC in Veldhoven.

Met vriendelijke groet,
Hannah Brouwers

Fleur Sterk
een jaar geleden

Beste studio Bieb,

Ook wij zouden deze kleurplaat graag op groot formaat willen hebben!
Vanuit de pedagogische zorg in het HMC Westeinde begeleiden wij kinderen die langs komen bij een ouder/verzorger/familielid op de IC. De kleurplaat is helpend ter voorbereiding en afleiding tijdens het bezoek.

Ik hoor graag van jullie!

Met vriendelijke groet,
Fleur Sterk

Daniël Janssen
een jaar geleden

Beste,

Alle eerst, mijn lof voor de tekening.

Graag wil ik in contact komen met u aangaande de tekening. Ook ik, net als de andere in de reacties, ben bezig met de begeleiding van kinderen op de IC. Ik denk dat deze kleurplaat zeker ten goede zal komen!

Met vriendelijke groet,
Daniël Janssen

Tessa
een jaar geleden

Goedemiddag,
is het mogelijk om het bestand te krijgen zodat wij uw prachtige kleurplaat ook op onze IC kunnen gebruiken?

Met vriendelijke groet,

Tessa Nagelkerke
IC verpleegkundige Bravis Ziekenhuis