Biebje

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 09:33

Als je naar mijn logo kijkt zie je een heel vrolijk meisje. Als je mijn gratis kleurplaten kent, zie je daar zeer regelmatig hetzelfde meisje op staan. Dit leuke meisje is Biebje. Ik neem je graag mee in het ontstaan van Biebje. 

Ergens eind jaren '90 (oeh, wat klinkt dat oud!) zat ik op de PABO en voor het vak tekenen moesten we een kinderboekje maken. Ik besloot een boek over een prinsesje in een zandkasteel te maken. Het werd een voelboek, dus zand op het strand geplakt. Een kroontje van aluminium schalen, stukjes leer als halsband voor de hond. Het prinsesje zag er niet meteen uit als een prinsesje. Ze had een vrolijk rood met wit gestipte jurk aan, blonde vlechten met grote strikken, kniekousen, rode gympen en natuurlijk een kroontje. Ze heette toentertijd "Lotje, het Katwijks prinsesje". 

Lotje was een vrolijk poppetje om te tekenen. Ik tekende haar toen wel vaker en ik wist dat ik er ooit meer mee zou moeten doen. Ik heb ooit nog een muur in het trapgat vol getekend met haar.  Na mijn afstuderen en verhuizing leek Lotje een beetje verdwenen. Ik werd juf, RTer en moeder. Wat moest ik met Lotje, het Katwijks prinsesje? 

Biebje op mijn eerste logo voor Studio Bieb 

Biebje heeft als peg doll al veel situaties meegemaakt 

Biebje van top tot teen

Ik maak even een omweggetje. Mijn naam is Bilitis en de afkortingen die klasgenootjes mij vaak gaven kreeg ik jeuk van. Bili of Bie. Brrrrr! Mijn vader vond mijn naam ook niet zo lekker roepen naar boven. Hij noemde mij dan Bieb. Vriendinnen namen dat over. Later werd dit vaak ook een naam die ik gebruikte op onder andere fora. Toen mijn oudste 2 kinderen nog inimini waren, begon ik met het maken van knuffels. Op een gegeven moment wilde ik daar een bedrijfsnaam voor hebben. Die naam moest iets eigens hebben, maar met Bilitis kon ik niet zoveel. Met Bieb lukte het wel, ook omdat het iets eigenwijs heeft. De naam die ik toen bedacht werd Bieb-a-Boo (naar Peek-a-Boo) 

De Krokeledokus waar Bieb-a-Boo door ontstond 

Bieb-a-Boo had wat jaren nodig om uiteindelijk een echte webshop te worden, zonder die knuffels. Ik volgde op Facebook diverse ondernemers en ondernemersgroepen. Het was zo rond 2017 dat ik daar leerde dat je iets moest hebben in je webshop waar mensen voor naar je webshop komen, een lokkertje. Als ze er dan zouden zijn, dan was de kans groot dat ze uiteindelijk iets zouden bestellen. In eerste instantie had ik werkelijk geen idee wat dat moest zijn. Totdat ik eens lekker op de bank zat en daar Lotje, het Katwijks prinsesje in mijn hoofd popte. Ik moest iets met Lotje gaan doen. Iets wat regelmatig in een andere vorm terug zou komen. Een lokkertje met Lotje. Mijn hersens gingen draaien en in ene had ik mijn Eureka moment. Ik zou kleurplaten gaan maken met Lotje. Alleen Lotje had echt niets met de webshop te maken. Gelukkig vond Lotje het niet erg om omgedoopt te worden tot Biebje. 

De eerste kleurplaten die ik maakte voor Bieb-a-Boo. 

Vanaf dat moment is Biebje steeds belangrijker geworden. Ik maakte steeds meer kleurplaten met Biebje. Ik besloot een ander bedrijf te beginnen waar deze kleurplaten een grotere rol zouden gaan spelen. Dat werd dus Studio Bieb en daar moest ze wel het gezicht van worden. Inmiddels zijn er zoveel Biebjes ingekleurd. Ze kreeg zelfs een vriendje, Boris. Schittert ze op kaarten, notitieblokjes, repen chocola en op al mijn drukwerk. Wie weet waar ze nog meer in gaat schitteren in de toekomst. 

Wie had 20 jaar geleden kunnen bedenken dat het poppetje dat ik bedacht op mijn studentenkamertje, het begin zou zijn van mijn goedlopende bedrijf. 

Biebje op zoals ze nu gebruikt wordt in mijn huidige logo en drukwerk. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.