Kleurplaat over Babyverlies

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 21:29

Kleurplaat over Babyverlies

Het was ergens in april dat ik gebeld werd door Steunpunt Nova. Zij wilde graag weten of ik ook voor hun stichting kleurplaten zou kunnen maken en wat de kosten daarvoor zouden zijn. Het onderwerp was even slikken, namelijk babyverlies. Ze hadden een aantal thema’s bedacht en daarop steeds een variatie. Ik wilde dit graag doen, ook al was het buiten mijn comfortzone. Er moest eerst nog wel een fondsaanvraag gedaan worden. Zodra het rond was zou ik meer horen. Het was een fijn gesprek.

De maanden verstreken en in de zomervakantie kreeg ik mail: het was gelukt met de fondsaanvraag. Ik kon aan de slag. Het was de bedoeling om de kleurplaten te introduceren in de Baby Loss Awareness Week. Bij Steunpunt Nova hadden ze dinsdag 12 oktober aangemerkt als dag voor de broertjes en zusjes. Ik had dus werk te doen. Acht kleurplaten is een aardige kluif.

Emoties 

Tijdens de gesprekken die ik had met Steunpunt Nova en na het bekijken van de foto’s was mij al snel duidelijk dat geluk en verdriet heel dichtbij elkaar liggen. De ouders zijn heel blij met de geboorte van hun kindje. Ze kunnen het eindelijk zien, ze willen het vieren en ze zijn zo trots. Aan de andere kant dat immense verdriet, dat je weet dat dit kindje nooit zal opgroeien en dat je afscheid moet nemen. Beide emoties moesten terug komen in deze kleurplaten.

 

Een overleden kindje in bed

Het eerste thema waar ik mee aan de slag ging was het kindje dat thuis opgebaard ligt. Het kindje ligt in het eigen bedje. De familie staat vol bewondering naar het kindje te kijken. Het oudere kindje kijkt ook. Op de achtergrond van deze kleurplaat zie je ook het vieren; ballonnen en een slinger. Deze kleurplaat straalt de liefde en het verdriet uit. De variatie zit bij deze kleurplaat in het oudste kindje. Er is een exemplaar met een jongen en een met een meisje, zij zijn immers ook grote broer of grote zus geworden. 

Sterrenkindje 

Vervolgens ging ik aan de slag met een kindje dat naar de sterren kijkt. Voor een kindje is dat een fijne manier om aan de baby te denken. Op de vensterbank zie je wat spulletjes ter herinnering en brandt er een kaarsje. Ook hier zit de variatie in het oudere kindje. Doordat er gekozen kan worden voor een jongen of meisje, is er een kleurplaat die past bij het oudere kindje en dit vergroot de herkenbaarheid.

De laatste twee kleurplaten waren voor mij het moeilijkste om te maken. Hiervoor moest ik echt de foto’s goed bekijken. Welke elementen spreken mij aan en kan ik gebruiken in de kleurplaten. Ik vond dit heel emotioneel om dit te doen. Het greep mij al enorm aan. Ik kan mij niet eens voorstellen hoe ouders van een sterrenkindje zich moeten voelen. Dat immense verdriet was zo duidelijk voelbaar.

 

Afscheidsdienst van de baby

Voor de afscheidsdienst haalde ik heel veel informatie uit de foto’s. Ik zag mensen een verhaaltje voorlezen. Het kindje kreeg brieven en tekeningen mee. Er stonden knuffels, foto’s en natuurlijk bloemen. Het kindje was omringd door allemaal liefdevolle zaken. Zo was er op veel foto’s ook te zien dat de ouders de komst van het kindje vierden. Ballonnen, slingertjes maar ook beschuit met muisjes. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk symboliek en bovenstaande zaken te verwerken in de kleurplaat over dit immense verdriet. Het moeilijkste was een baby tekenen in een kistje en mandje. Voor Rouwloods maakte ik al eerder een kleurplaat met een afscheidsdienst, maar omdat het hier om een kindje gaat was het nog meer beladen. Uiteindelijk ben ik erg blij met dit resultaat.

De watermethode 

Tot slot boog ik mij over de watermethode. Ik ben er (gelukkig) niet heel erg in thuis. Het komt erop neer dat een kindje bewaard wordt in een bak water. Hierdoor blijft het kindje langer mooi en mooier van kleur. Deze foto’s bekijken vond ik ook moeilijk. Uiteindelijk heb ik er een huiselijk tafereel van gemaakt. Moeder in joggingpak en sokken, want natuurlijk net bevallen. De kinderen op kousenvoeten en de baby in het water op de tafel. In het midden van het gezin. De variatie bij deze kleurplaat zit hem in een kleine baby en een meer voldragen baby.

 

Waarom een kleurplaat over dit onderwerp? 

Nu denk je misschien waarom zou je hier kleurplaten voor maken? Babyverlies is zeker een moeilijk en zwaar onderwerp. Voor kinderen kan dit juist helpen bij de voorbereiding en de verwerking. Ze kunnen een kleurplaat gebruiken om over het onderwerp te praten. “Gaat dat straks bij onze baby ook zo?”, “Weet je nog dat bij onze baby er ook een beertje in de wieg stond?”


De kleurplaten kun je downloaden via de site van Steunpunt Nova. Ook als het al een tijdje geleden is dat een kind een broertje of zusje is verloren, het kan nog steeds helpend zijn.

En zoals eerder al werd gezegd in mijn blog over de Rouwloods, “Dit gebeurt ook als je dit niet maakt, alleen nu kun je de kinderen iets aanbieden wat ze kan helpen bij de voorbereiding en verwerking.”

Ik hoop oprecht dat dit is wat mijn kleurplaten kunnen bieden. 

 

***

Wil je ouders een hart onder de riem steken als ze hun kindje zijn verloren? Stuur ze dan zo'n mooi en liefdevol kaartje