Feel the fear and do it anyway

Gepubliceerd op 1 augustus 2021 om 16:31

Feel the fear and do it anyway

Iedere woensdag plaats ik een quote op mijn socials. Deze heeft iets met mij of Studio Bieb te maken. Soms is de quote wat neutraler, soms wat persoonlijker. Eigenlijk zijn de quotes die ik plaats meestal Nederlandstalig. Tot vandaag. Ik luisterde naar de  "Business Proof Podcast" van Anke Only en zij had een podcast met deze titel. Wat zij daarin vertelde was allemaal herkenbaar. Ik realiseerde mij dat deze quote ook heel erg op mij van toepassing is. Ondernemen is soms ook gewoon retespannend! 

Van leerkracht naar ondernemer

Het is nooit mijn voornemen geweest om ondernemer te worden en dus eigenaar van een bedrijf. Ik ben van origine leerkracht (en dat ben ik nog steeds parttime) en ik ben er eigenlijk ingerold. Mijn weg van per ongeluk erin rollen met knuffels, via een webshop, tot aan het zijn van illustrator zijn kun je lezen in "over Bieb."  

In het begin (met mijn knuffels) vond ik het al spannend om labels met mijn bedrijfsnaam erop te bestellen. Er mee naar buiten treden vond ik al helemaal moeilijk. Ik durfde eigenlijk helemaal niet te zeggen dat ik een webshop had en haalde mezelf dan ook stelselmatig naar beneden. Na een aantal jaren waarin ik mij echt ging focussen op mijn hernieuwde webshop, zat ik in verschillende ondernemersgroepen en daar leerde ik toch een hoop. Ik leerde daar dat je geen "bedrijfje" mag zeggen en dat er nog veel meer ondernemers zoals ik zijn. Die allemaal met hetzelfde worstelen of juist ietsjes verder zijn wat dan weer leerzaam is. Het is ongeveer 2 jaar geleden dat ik een hele grote en enge stap nam, ik zegde mijn webshop gedag en ging vol voor het illustreren. Dat is het moment geweest dat ik echt steeds beter wist wat ik wilde gaan doen, al was het nog steeds allemaal erg vrijblijvend. Wel durfde ik er inmiddels voor uit te komen dat ik ook een bedrijf had en schaamde ik mij niet meer. 

Investeren

De echte ommekeer is vorig jaar zomer gekomen. Ik stelde mezelf doelen en bedacht wat ik daarvoor moest gaan doen. Een van die dingen was investeren. Dus zo boekte ik eindelijk een fotoshoot. Hoe vaak ik daar eerder wel naar gekeken had, maar steeds weer weg klikte.... Ik kan die keren niet eens meer tellen. Dus die shoot was dubbel spannend, want het was én een investering, én ik moest poseren. Ik wist dat het moest, want ik wilde mijn website professioneler maken. Uiteindelijk zijn het mooie foto's geworden die nu groots op mijn website staan (ook al zo spannend) en gebruik ik ze voor mijn socials. Daarna bleef ik investeren, niet alleen in materiaal. Ik liet een tekstschrijver een infoflyer schrijven en een aantal pagina's van mijn website herschrijven. Ook investeerde ik in webinars, cursussen, community's en staat er een coachingstraject gepland. Hierdoor leer ik steeds meer en dat is goed voor Studio Bieb. Ik leerde hoe ik bepaalde social media moet gebruiken, funnels moet maken, doelgroepen bepaal, grip op mijn cijfers krijg en veranderde ik mijn moneymindset. Heel waardevol voor mij persoonlijk én als ondernemer. 

Leuk voor erbij

Heel lang is Studio Bieb, en zeker mijn bedrijven hiervoor, voor de leuk geweest. Leuk voor naast het werk als parttime leerkracht en moeder. Leuk om wat geld te verdienen en helemaal leuk om weer te kunnen investeren in Studio Bieb. Sinds vorig jaar zomer weet ik dat ik meer wil én kan met Studio Bieb. 2021 is voor mij het jaar waarin ik grote en spannende stappen heb genomen. Soms zo spannend dat ik mij afvroeg of er wel verstandig aan deed. Ik nam mijn aanbod eens goed onder de loep en besloot daar de nodige veranderingen in aan te brengen. De gratis kleurplaten verdwenen van mijn website, wat zou dat voor mij  betekenen? Gelukkig betekende dat voor Studio Bieb niet zoveel. De duidelijkheid van een specifiek aanbod deed gelukkig wel veel, evenals mijn focus op LinkedIn leggen voor de zakelijke markt. 

Ik had ook gesprekken met verschillende professionals en iedere keer kwam naar boven dat mijn tarieven ook echt voor "de leuk" zijn. Dat ik daar nooit van kan gaan leven. Dat mijn tarieven daarvoor echt te laag waren. Een van de twee grootste stappen was de investering van mijn bedrijfskleurplaten aanpassen. Oeh! Dat deed ik echt met lood in mijn schoenen. Zouden mensen nog wel interesse hebben als ik dat zo deed? Ik heb mezelf echt moeten tegenhouden om de prijzen meteen weer naar beneden aan te passen. Het aanbod dat ik nu heb staan, daar sta ik volledig achter. Ik wil niet meer alleen voor de leuk werken, maar hier zeker ook een inkomen uit kunnen halen. Ik weet dat mijn werk dit waard is en dat mijn ideale klant dit wil en kan betalen (en anders is het niet mijn klant, ook een mantra dat veel gebruikt wordt bij ondernemers).

Zei ik dat nu hardop? 

Soms worden dingen pas echt als je ze hardop uitspreekt en deelt in het openbaar. En dan niet alleen tegen mijn man of kinderen, maar tegen iedereen. Mijn grootste angst was toch wel het uitspreken dat ik een dag minder in het onderwijs wil gaan werken. Ik heb dit helemaal doordacht. Wat ik dan nog allemaal moet doen en per wanneer ik dit zou doen. Ik ben nogal van de zekerheid en de planning. Dus ik besloot dat ik in het komende najaar met een businesscoach aan de slag ga. Bijna tegelijkertijd kwam dé cursus voor grip op mijn cijfers op mijn pad. Precies wat ik nodig had voor mijn nieuwste avontuur. Ik bedoel, ik wil niet op het verkeerde moment erachter komen dat ik dingen nog niet goed geregeld heb. Verder ben ik momenteel heel druk met werken aan mijn sales. 
Ik heb het inmiddels ook tegen mijn leidinggevende gezegd (dat was ook spannend!).

Wat mijn grootste (zakelijke) angst op dit moment dan precies is? Ik heb voor mezelf als doel gesteld om na de volgende zomervakantie (2022) een dag in het onderwijs te minderen, i.p.v. 2 dagen dus 1 dag voor de klas. Dus op het moment dat ik dit typ heb ik nog één jaar om alles geregeld te krijgen. Denk ik dat dit gaat lukken? Vast wel! Vind ik dit reuze spannend? Echt wel! "I feel the fear and do it anyway."

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.