Condoleancekaartjes voor kinderen

Gepubliceerd op 27 september 2019 om 16:03

Met Studio Bieb wil ik vooral het leven kleur geven, want ik hou van kleur. Kleur is vrolijk en maakt mij blij. Mijn kledingkast puilt uit van de kleurrijke jurkjes. De muren in ons huis zijn bont en sommigen zelfs gebloemd. Heerlijk! Zelfs mijn bestellingen geef ik zoveel vrolijkheid mee als maar mogelijk is. 

Helaas is het leven niet alleen zonneschijn, vrolijk en kleurrijk. Ik heb al meerdere sterfgevallen van kinderen meegemaakt in mijn omgeving. Baby's die stil geboren worden, tot groep 8ers die ziek waren. Kinderen horen niet dood te gaan.  Al deze keren kocht ik voor de ouders een condoleancekaart.  Iedere keer vond ik het moeilijk om  een beetje een passende kinderkaart te vinden. Vaak zijn het toch de herfsttafereeltjes, bomen in de winter of een vlinder. Niet echt mijn smaak. Waar je voor andere kaarten altijd iets kan doen wat past, lukte dat niet bij rouwkaarten. Zelfs toen een oom van mijn man van de zomer overleed, tekende ik een passende rouwkaart. 
Eigenlijk wil ik helemaal niet nadenken over de dood en al helemaal niet over de dood bij kinderen. Dat hoort niet en het is eng als je zelf kinderen hebt. 

Toch staan er vanaf nu drie niet vrolijke kaartjes op de site, namelijk de condoleancekaartjes voor kinderen. Absoluut niet vrolijk. Toen ik nog op de PABO zat maakte ik een poppetje, dat nu als Biebje door het leven gaat. Rond de 3e sterfdag van mijn opa, tekende ik ineens een engeltje. Verder heb nooit wat met dit idee gedaan. Tot pas geleden, omdat mijn focus helemaal op Studio Bieb en mijn eigen ontwerpen ligt. Biebje is daar een belangrijke rol in gaan spelen. Op een dag was ik aan het tekenen en tekende ik Biebje weer als een engeltje. Ik bedacht dat dit best een mooie afbeelding was voor op een condoleancekaart. De reacties op mijn social media waren zeer positief. Zo kwam het dat ik nog een jongetje en een baby ontwierp voor de condoleancekaartjes. Na navraag over welke tekst erop moest komen voelde "wat verdrietig" wel goed bij de kaartjes en mijn merk.

Ik heb besloten om er geen tekst in te zetten, zo kan je als afzender ervoor kiezen om je eigen woorden te gebruiken. Dat is meestal wel moeilijk. Enkele tips die ik kreeg tijdens mijn vragen op social media zijn dat woorden als "gecondoleerd" koud overkomen, en geen liefde tonen, al is het wel het correcte woord. Mensen die zo'n ingrijpende gebeurtenis meemaken worden ook akelig van teksten als "sterkte".  Wat ik ook veel heb gehoord, is dat eigenlijk alles uit het hart, met liefde geschreven goed is. Weet je echt niet wat je moet schrijven? Er zijn diverse sites waar je mooie teksten kan vinden en ook op Pinterest kun je ze vinden. Teksten die mensen op social media gaven zijn:  "ik denk aan jou/ jullie.", "De hemel heeft er een sterretje bij.",  "Wat je in je hart bewaard, raak je nooit meer kwijt.", "Ik wens je licht.", "Ik weet niet wat ik kan zeggen, mag ik je vasthouden." of "Knuffel."

De kaartjes zijn klein en lief geworden. Ondanks dat ik ze heel mooi vind, vind ik het ook wel een beetje eng. Ik hoop dat ik ze nooit zal verkopen, omdat er geen kinderen overlijden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.