DIY Bloempotten stippen

Gepubliceerd op 17 april 2020 om 16:29

Het is maart en dat betekent dat er overal weer bloembollen te voorschijn komen. In het tuincentrum kun je ook weer vrolijke bloeiers vinden. Ik ben dol op bloemen en planten en vind het dan ook altijd heerlijk om de lente binnen te halen. Hoe kan dat nu beter dan in een extra vrolijke bloempot?

Wat heb je nodig voor zo’n kleurrijke bloempot?

 • Gesso (alleen als je hiervoor kiest)
 • Acrylverf in vrolijke kleuren
 • Materiaal om mee te stippen. Zoals een Sateprikker, achterkant van een potlood met gum, kwasten zonder kwast, wattenstaafjes of stipstokjes.
 • Eventueel lak om het mee af te lakken.
 • Natuurlijk een terracotta bloempot, met eventueel een schoteltje tegen het lekken. Leuk om diverse maten te gebruiken.
 • Aarde
 • Bloembollen of een ander vrolijk plantje.
 • Kliederschort, bedekking voor de tafel, waterpot, keukenrol, kwasten.

 

 

Deze DIY is leuk om te doen met kinderen die een wattenstaafje of stokje vast kunnen houden en “stipjes” kunnen maken. Met de allerjongsten kun je er voor kiezen om samen aan de slag te gaan. Je kindje maakt de grote stippen en daarna maak jij het af. Iets oudere kinderen kunnen vaak met meerdere kleuren en groottes aan de slag.

 

Hoe lang deze DIY duurt is afhankelijk van hoe uitgebreid je het gaat doen. Laat je alleen je kind wat grote stippen zetten op een blanco terracotta pot, ben je een stuk sneller klaar. Wil je aan de slag met gesso en stip op stip, dan gaat er door de droogtijd al meer tijd in zitten. Om nog maar niet te spreken van alle kleine stipjes die je gaat zetten. Echt waar, als je eenmaal bezig bent…

Zelf hou ik er van om de pot met gesso te behandelen. Dit doe ik omdat de kleuren dan uiteindelijk veel helderder zullen zijn. De terracotta kleur verdwijnt dan natuurlijk wel. Dit is een keuze die je maakt op wat je mooi vindt. Wil je de pot wel met gesso behandelen, doe dit dan voordat je met de kinderen aan de slag gaat. Meestal zijn er een paar laagjes nodig en moet het ook even drogen. Dat is niet handig met kinderen die NU willen beginnen.

 

Het stippen en beschilderen van de pot doe ik met acrylverf. Hou er rekening mee dat dit verf is die niet makkelijk uitgewassen kan worden. Daarom dek ik zelf de tafel altijd af met een plastic knutselkleed of knutselplacemats. Jonge kinderen kun je een kliederschort aangeven. Oudere kinderen bijvoorbeeld een oud shirt. Lange mouwen laat ik voor de zekerheid altijd ui/ omhoog doen. Better safe then sorry.

 

De bloempotten gaan je stippen en daarvoor heb je diverse ronde voorwerpen nodig waar dat mee kan. Er zijn speciale pennetjes van verschillende diktes te koop daarvoor (stipstokjes). Maar ook in huis vind je de nodige materialen. Wattenstaafjes en sateprikkers, maar ook de achterkant van een potlood met gum is handig. Zelf heb ik een set met kwasten van een goedkope winkel. Daar heb ik het metalen kwast gedeelte vanaf gehaald. Zo heb je een hele set met verschillende diktes.
Wattenstaafjes zijn handig voor de allerjongsten. Per kleur kun je een wattenstaafje gebruiken en dat scheelt een hoop gedoe met uitspoelen en dat uiteindelijk alles een bruine kleur heeft.

 

Bedenk van te voren welk kleurenpalet je wilt gebruiken. Voor de kracht van de kleuren geldt “less is more”. Soms is het mooier om 3 of 4 kleuren te gebruiken dan 10. Denk ook aan de kleuren van het interieur of de lievelingskleuren van iemand. Dit zorgt ervoor dat je niet heel veel kleuren verf hoeft te kopen. Ga je voor zwart/ wit/ oker (of mint), pasteltintjes, aardetinten, knalkleuren, neon of in Hollands sfeertje?

 

Mocht je willen werken met patroontjes, dan kan het mooi zijn om een hele andere tint te gebruiken om de achtergrond met te stippen. Hierdoor komen de patronen beter tot hun recht.

Wil je de pot ook buiten kunnen zetten met behoud van de schildering? Dan kun je dit aflakken in mat of glanzend. 

 

En dan nu echt aan de slag:

 • Als je gaat stippen is het handig om te weten dat je moet beginnen met de grootste stippen. Deze laat je dan drogen. Deze stippen kunnen lekker dwars door elkaar heen, maar je kunt natuurlijk ook proberen iets van een patroon te maken. Als je zoekt op Google vind je heel veel soorten patronen. Maar een patroon kan ook een hartje zijn.
  TIP: Ga het gewoon doen! Veel volwassenen hebben de neiging om te lang na te denken. Dit is niet altijd nodig. Kijk gewoon wat er voor moois uit je handen komt.

 

 • Als de grote stippen droog zijn, kun je met een kleiner maatje aan de slag. Je kunt er stippen in zetten, maar ook er om heen geeft mooi resultaat. De plek van de stip in de stip maakt ook verschil. Zet je ze in het midden? Of aan de zijkanten?
  TIP: (kleine) kinderen hebben niet altijd het geduld om steeds te wachten en stipjes in stipjes te gaan zetten. Je kunt er dan voor kiezen dat je kind de grote stippen neerzet en dat jij dan aan de slag gaat met de

 • Zo kun je door blijven gaan met steeds weer andere kleurtjes en verschillende grootte stippen. Je zult merken dat je niet zo 1,2,3 klaar bent.

 

 • Als je denkt dat je stipwerk klaar is, laat je de pot weer goed drogen. Dan kun je deze aflakken. Ook dit heeft weer droogtijd. Dit aflakken is meer voor als je de pot buiten neer wilt zetten.

 

 • Zet een mooie bloembol in de pot en klaar is het stukje voorjaar.

 

Deze kleurrijke potten zijn een feestje voor je zelf, maar doen het natuurlijk ook enorm goed als lief cadeautje voor bijvoorbeeld Moederdag, als afscheid van het KDV of de PSZ, voor de juf aan het einde van het jaar, of gewoon om oma, de oppas of iemand anders heel blij te maken.

 

TIP: Maak het cadeautje helemaal af door een leuke steker te maken van een sate prikker en papier. Of hang er een lief kaartje aan. Voor de juffen/ leidsters/ oppas is de tekst “Bedankt dat je mij liet groeien.” een mooie en toepasselijke tekst. Succes gegarandeerd!

 

VARIATIE: in plaats van een terracotta bloempot, kun je ook kiezen voor een (volle) wijnfles of een glazen appelmoespot. In beide gevallen moet je dan de etiketten er af weken en daarna de fles of pot (meerdere keren) in de gesso zetten. Daarna kun je verder zoals eerder beschreven.

 

Pas op: stippen kan een heerlijke ontspannende activiteit zijn! 😊

 

Heel veel stipplezier en ik ben benieuwd naar het resultaat.

 

Deze blog is geschreven door mij voor "The Mommy Diaries" en op die website al eerder gepubliceerd op 15 maart 2020.