Boskoop 800 jaar

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 18:32

Ik woon al 15 jaar in het mooie Boskoop. Vanaf het eerste moment dat ik met mijn man, toen nog vriend, een rondje door Boskoop reed voelde ik mij er meteen heel fijn. Toen we er een paar jaar later ons eerste huis kochten voelde het meteen als thuis. Het is een heel fijn dorp en toch is alles aanwezig. En mocht er iets niet zijn, rijden we gewoon naar Gouda wat ook geen straf is. 

Buckiscope 

Dit jaar, 2022, bestaat Boskoop 800 jaar geleden. De eerste keer dat de naam Boskoop (Buckiscope) in oude documenten terug te vinden is, is op 4 februari 1222.  Als een dorp 800 jaar bestaat is het natuurlijk tijd voor een feestje. Om het feest jaar groots te kunnen vieren waren er al maanden van te voren mensen bezig om van alles te organiseren. Zo kwam het dat ik op een bloedhete dag in juni in een zaal vol ondernemers zat, om te luisteren naar de plannen en te kijken of ik iets kon betekenen voor dit feest. 

Na afloop van het informatieve gedeelte was er tijd voor een drankje. Zo gebeurde het dat ik voorgesteld werd aan enkele heren waarmee ik een mogelijke samenwerking kon aangaan. Het betrof hier mannen van de Historische Vereniging Boskoop. Jack Nowee, was al druk bezig met het maken van een Canonpad over Boskoop voor leerlingen van de basisschool. Dat canonpad is echt een aanrader! Jack is trouwens de maker van de boekjes van Yurls die iedere leerkracht graag gebruikt in bepaalde tijden. Het leek hem wel leuk om een Boskoopse kleurplaat op deze site te kunnen zetten. Uiteindelijk resulteerde de samenwerking erin dat hij een boekje voor groep 5 tm 8 zou maken als onderdeel van het Canonpad en dit zou rondbrengen op de scholen, en dat mijn kleurplaat ook uitgedeeld zou worden. Wow! Alle kinderen van groep 5 tm 8 zouden mijn kleurplaat krijgen. 

Hoe vat je 800 jaar samen? 

Het duurde even tot de winter voordat ik aan de slag ging. Voor mij was duidelijk dat bekende Boskoopse bouwwerken erin terug moesten komen. Van de Historische Vereniging Boskoop ontving ik ook nog beeldmateriaal. Nadat deze gebouwen en boomkwekersboot op de kleurplaat stonden moest ik het verder gaan invullen. Ik besloot allemaal kinderen te tekenen die allemaal uit verschillende tijden kwamen. Zo is het voor kinderen duidelijk dat 800 jaar heel erg oud is. Heel oud! Ik tekende zelfs een schildknaap. 

Herken jij alle details? 

Tot slot tekende ik kleine typische Boskoopse dingen. De oorkonde met dé datum 4-2-1222 mocht natuurlijk niet ontbreken, evenals het wapen van Boskoop. Verder struiken en grassen, vanwege de boomkwekerij. Appels en aardbeien, zelfs een kikker, een schelp en een voetbal. 
Als Boskoper zul je die verwijzingen wel weten, ik leg ze toch even uit voor degene die het niet weten. De appels vanwege "Boskoopse Schone", de aarbeien omdat er een tijd is geweest dat Boskoop bekend stond om het kweken van aardbeiden. De schelp werd gebruikt als scheepstoeter. Voor de Carnavalsvereniging tekende ik de kikker, want Carnaval is een groots feest hier. De voetbal voor Luilakvoetbal, waar de jeugd altijd graag een mee doet tijdens Pinksteren. 

Kleurplaat of zoekplaat? 

Uiteindelijk is het meer een zoekplaat met details geworden. Maar ja, als je 800 jaar  Boskoop in een kleurplaat wil stoppen ontkom je je hier niet aan. Inmiddels wordt er op alle basisscholen hard gekleurd en zal er binnenkort bekend worden wie dit het mooiste deed. 

Ik blijf het een te gek idee vinden dat alle kinderen van groep 5 tm 8 in Boskoop mijn kleurplaat kleuren! 

 

Mocht je deze kleurplaat trouwens ook willen kleuren? Dat kan! Omdat het feest is, kun je hem hier gewoon downloaden. 

Samen met Jack van het Canonpad op de foto voor de hefbrug.